En liten rundvandring bjuds ni på här:


Musée Auto de Vendée

Under årets Frankrikeresa besökte jag tre bilmuseer. För fem år sedan besökte jag två mycket sevärda bilmuseer. Musée National de l’Automobile i Mulhouse. Där finns Schlumphs samling av bland annat Bugattibilar och mycket mycket annat. I Sochaux, inte långt från Mulhouse, hittar du Musée de L’Aventure Peugeot.

I år blev det först ett stopp nära Loiredalen. Valencay heter staden där Musée de l’Automobile finns. Ett litet fint museum med ett 60-tal bilar. Mycket trevlig ägare.

Nästa museum blev Manoir de l’Automobile i Loheac som ligger sydväst om Rennes. Här finns cirka 400 fordon, miljöer, biograf och lite motorcyklar m.m. Ett enormt fint ställe med så mycket att se och eftersom jag är rätt så nördig tillbringade jag många timmar där.

Tredje museet, Musée Auto de Vendée, ligger i Vendée i Talmont-Saint-Hilaire. Staden ligger vid Atlantkusten sydväst om Nantes. Ett hundratal bilar i ett mycket välskött och överskådligt museum. Mycket trevliga ägare.

För alla tre museerna är det lätt att parkera husbilen utanför men övernattning med husbil/husvagn är förbjuden på alla tre. Men det finns både ställplatser och campingar nära.

En stor del av bilens historia och utveckling kommer från Frankrike i och med det är också museerna fulla av franska bilfabrikat man oftast inte hört talas om. Det gör det hela mer intressant. Ett exempel på innovation från Frankrike var att Georges Paulin hade en idé om att låta taket på elektrisk väg glida ner i kofferten. Han tog patent på idén och kallade den Eclipse. Peugeot köpte patentet och lät bygga om bilar med det taket. De första bilarna kom 1935.


Peugeot 601 Transformable 1934. Fotad på Peugeots museum i Souchaux

Paulin flyttade till Amerika och Ford byggde sin Ford Skyliner 1955, alltså 20 år efter Peugeot. Många tror att Ford var först. Oftast tog amerikanarna efter innovationerna från europeiska bilar. Även V8 motorn. Amerikanska bilar är inte så vanliga på museerna. Så vill man se amerikanare blir man besviken. Men för oss som gillar europeiska bilar och bilhistoria är det ett eldorado att besöka alla dessa museer.