På Egeskovs Veteranmuseum stod en väldigt speciell husbil. Det var faktiskt en lastbil med ett hus på.

Vi tar och berättar hela historien om Casambu.

Den börjar med den danske konstnären Sigurd Swane. Väldigt berömd och etablerad man. Är du intresserad av att veta mer om konstnären, poeten, grafikern Swane får du söka på internet.

Här kommer berättelsen om en inte så omtalad sida av hans liv.

När Sigurd Swane var 42 år gifte han om sig med den 27-årige konstnärinnan Agnete Rechendorff. De fick tre barn och bodde först i Hellerup utanför Köpenhamn. Nästa bostad blev "Målargården" utanför Nyköbing på Själland. Här fick paret idén till Casambu.

Casambu är latin, casa - hus, ambulante - flyttbar/rörlig. Alltså flyttbart hus.

Agnete hade idéerna och ritade och senare också inredde huset. Hennes far skänkte dem den nya vita tjusiga lastbilen. En Bedford från 1953 med en 6-cylindrig motor på 60 hk och en toppfart på ca 90 km/h. Trähuset monterades och under åren 1953 - 1967 bodde familjen mer eller mindre permanent i "huset som rullar".

Söderns sol och värme var inspirerande för dem. Under de dryga tjugo åren körde familjen ner genom Europa till Spanien och Portugal och tillbringade månader och även flera år där. Då och då körde de hem till Danmark och Sigurd hade egna utställningar men också gemensamma med Agnete och även de två döttrarna Hanne och Gerda som också målade. Sonen Henrik ägnade sig åt fotografering.

Cykeln är med och även en markis är uppsatt i en kraftig konstruktion. Ett modernt ekipage alltså.

Vad man kunde se fanns det toa och dusch, ett litet pentry med spritkök, ett sovrum (troligtvis Sigurds), arbetsrum och en salong som säkert fungerade som sovrum, matrum och även ateljé. De bilderna kommer i galleriet längst ned.

När Sigurd var 88 år garagerade man Casambu och de tog farväl av det "Glada konstnärslivet". Familjen bosatte sig på Målargården. Sigurd blev 93 år och Agnete blev 101 år.