Hemma i Arvidsjaur? Ja, för mig känns det så trots att jag aldrig bott här. Men varje gång jag närmar mig Arvidsjaur får jag ett lugn och känslan av att komma hem. Min mamma är född här och på kvinnliga sidan är det många generationer, några hundra års släktled. Mammas morfar, som var smålänning, var stenarbetare och byggde broar för järnvägen upp genom Sverige bland annat bron över Vindeln. Man ser bron från E45:an. Han hittade kärleken i Arvidsjaur och blev kvar. Stor och stark som han var blev han anställd som polis vilket behövdes på den tiden. Han och hans svågrar byggde stengrunden till Arvidsjaurs kyrka. Släkten har haft Nybergs Foto, Boqvists Konditori som självklart inte finns kvar i dag. Nu bor en kusin till morsan kvar häruppe så det blir en paltlunch och den påföljande paltkoman. Dessutom har det blivit fika med bekanta i släktforskarföreningen. Camp Gielas kan rekommenderas som en bra camping. Rent och bra. Fina promenadstråk i närheten. Nära till centrum.

Norrskenet lyser med sin frånvaro, det är något i vägen, moln kallas det. Men här får ni ett annorlunda moln

   

En dags hällregn gav oss en mysdag med café au lait, korsord, bok och stickning. Ett resultat av Annicas skicklighet ser du här ovan. Mina förarstrumpor.

När paltkoman lagt sig styr vi mot Jokkmokk och passerar Polcirkeln än en gång. Nu var det länge sedan vi gjorde det. Sist familjen gjorde det var vi sex stycken i en VW-buss och med tältvagn på släp. Då körde vi runt Nordkalotten. Nu däremot är Jokkmokk det stället där det ser ut att bli "norrskensväder" nästa vecka.

  

Först styr vi in till Museet Attje som visar Samisk kultur och historia samt fjällnaturen. Ett absolut måste om ni är i krokarna, ett mycket fint museum. 

  

När vi sett oss mätta kör vi till Skabrams stugby & camping några kilometer väster om Jokkmokk från rondellen vid E45. En, vid första anblicken, sliten camping. Vid andra anblicken kvarstår det första intrycket. Det är absolut inte toppmodernt och lyxrenoverat däremot charmigt och rustikt. Men absolut rent överallt, mycket välstädat och varmt och skönt på toan och i duschen. Bra varmvatten, bra kök och utslagsback för toan. Däremot är elinstallationerna ute vid platserna i behov av tillsyn. Miljön är väldigt fin med närhet till sjön där det finns två roddbåtar man får låna gratis. Mycket trevligt bemötande, man behöver nog kunna lite engelska också.

  

En vacker kväll vid sjön men ack nej, molnen väller in och det blir inte något synligt norrsken i alla fall. Mogondagen var ämnad åt en tur in till Sareks kant men ett oväder gjorde att vi avstod från att köra ca 30 mil i skitväder för ingenting. Nej, vädret och vi har inte varit kompisar. I stället for vi tillbaka en bit och körde ner till Bredsel och Storforsen som vi båda sett ett otal gånger och innan alla gångbroar och barriärer byggts. Forsen är lika mäktig ändå. Däremot är den något lugnare på hösten när det är mindre vatten. Vi har varit här i juni och då är det mycket vatten och häftigare än nu. Men vi njöt ändå av skönheten och kraften.

Och nu kommer ett galleri som vanligt: